Noodverlichting

Wat houdt het in?

In geval van nood, moet iedereen uw gebouw snel en veilig kunnen verlaten. Bij calamiteiten vallen nog altijd onnodig veel slachtoffers doordat de nooduitgangen niet tijdig kunnen worden bereikt.
Wat bij daglicht een makkelijke route lijkt wordt bij stroomuitval of rookontwikkeling een lastige te volgen weg, zeker voor bezoekers van uw gebouw.
Noodverlichting is in vele soorten en maten te verkrijgen. Het grote verschil zit voornamelijk tussen centraal en decentrale noodverlichting.

Centrale noodverlichting

Centraal gevoede noodverlichting bestaat uit armaturen, die niet zijn voorzien van een eigen voedingsbron en lader. De armaturen worden direct vanuit een centrale noodstroom (grotere accu) gevoed. Dat maakt de noodverlichtingsinstallatie bij spanningsuitval afhankelijk van de kabelinfrastructuur. Voor de zekerheid tellen deze systemen daarom vaak meerdere centrale noodvoedingssystemen en/of onderstations.

Decentrale noodverlichting

Decentraal gevoede noodverlichting bestaat uit armaturen met een ingebouwde batterij en een lader, die in alle ruimten rechtstreeks worden aangesloten op de constante voeding van een eindgroep voor de verlichting. De decentraal gevoede installatie is bij stroomuitval door de ingebouwde batterij niet afhankelijk van de kabelinfrastructuur en biedt meer zekerheid.

Daarnaast is er nog een groot verschil gemaakt in armaturen met een TL lamp of armaturen met LED verlichting.
De komst van LED armaturen biedt meer mogelijkheden en heeft wat meer voordelen. De zichtbaarheid van LED armaturen is aanzienlijk beter dan de traditionele TL versie. Ook de warmte ontwikkeling is met LED armaturen verleden tijd. TL armaturen worden warm, dit geeft uitdroging van het armatuur en de armaturen verkleuren vaak geel en soms bruin/zwart door de warmte. Ook de levensduur is met de komst van LED verduurzaamd.

Als bijkomend voordeel wordt er ook bespaard in energie bij aanschaf van LED armaturen. LED armaturen gebruiken slechts 3 a 4 watt in energie. Een stukje duurzaam ondernemen is hier dan ook zeker aan de orde!

NEN-EN 1838:2013 GEEFT ZICHTBAARHEIDSEIS VOOR NOODVERLICHTING

NEN-EN 1838:2013 definieert de verplichte lichttechnische voorschriften waaraan noodverlichting in gebouwen moeten voldoen.
Deze norm moet gelezen worden in samenhang met de meest recente Bouwbesluit en Arbo-wet. Waar het Bouwbesluit en de Arbo-wet het gebruik van noodverlichting verplichten, biedt de NEN-EN 1838 concrete en heldere eisen omtrent de omstandigheden en verantwoordelijkheden bij de inrichting van de noodinstallatie.